Rekordsommar

21.06.2015 10:47

Statistiken såhär i början av sommaren är rätt så positiv, trots att inget banlopp varit närapå fullträff har det av fyra banstarter blivit tre personliga rekord, vilket skvallrar om en klar nivåhöjning som jag nog räknat med efter en bra träningssäsong. Och utvecklingen fortsätter, med sikte betydligt längre fram. När årets första elittävlingar gick av stapeln i ett småregnigt Lahtis passade jag på att förbättra det färska rekordet ett par sekunder på 3000m som nu lyder 8.28,55. Loppet som sådant kändes inte alls bra och jag är missnöjd att jag inte vågade mera under inledningen och mellanpartiet av loppet, men kunde åtminstone bjuda på en starkare avslutning och skar mållinjen som fjärde man, bara ett par sekunder efter bästa finländare i loppet.

 

Midsommar brukar för de flesta idrottare betyda midsommartävlingar, och så även för mig. Distansen var dock länge ett frågetecken, skulle det bli ännu ett 3000m lopp när startfältet skulle varit lämpligt för mig, eller skulle det bli första (och försommarens enda) loppet på underdistans. 1500m skulle passat allra bäst in i min planering, men tyvärr fanns inget sådant alternativ som skulle passa in i min tävlingskalender, så det fick bli ett 800m lopp i Keuruu denna midsommar. Eftersom jag så sällan löper 800m numera var mitt rekord så svagt att jag blev förpassad till b-heat. Förhållandena var rätt så bra under vårt lopp, regnet höll paus och solen tittade fram och reflekterades i vattenpölarna på banan. Tanken var att löpa rätt jämna varv så jag tänkte mig att 800m specialisterna i b-heatet skulle dra första varvet i ett lagom tempo, men redan efter 250m märkte jag att farten började avta i täten och jag stack iväg för att rädda mitt eget lopp. Löpningen kändes stark och tempot var jämnt, trots att jag nog fick mig en större dos mjölksyra än under normala lopp. Vågade inte ens efter mållinjen stanna av utan fortsatte jogga ett par minuter direkt för att spola benen. 

 

Tiden då, 1.54,79 – heatseger med drygt 2 sekunder, PB med drygt 3 och en 4:e plats i tävlingen, bara 0,06s ifrån 3:e platsen. Visst skulle det varit kul att löpa i a-heatet och fått både draghjälp och sparring ända fram till målet, men nu vet jag (och många andra) att potentialen finns för snabbare lopp, och förhoppningsvis ska ett sådant lopp kunna genomföras vid stafett FM i Seinäjoki i början av juli.